världens mest snabbgjorda strumpor

Skrivet den 2014-02-11 klockan 16:43:18
 Ont om pengar eller andra begränsningar föder kreativitet som man säger. I höstas när jag gick och suktade efter alla dessa svindyra knästrumpor i dålig kvalitet och syntetmaterial, för det mesta fula färger också, så ja egentligen gick jag desperat och letade efter ett par knästrumpor som var i min smak.  Men detta året hade affärerna bestämt sig för att endast ha mörka tråkiga färger på sina knästrumpor. Det existerade helt enkelt inga i min smak, som inte kostade hejvilt med pengar. 
Och att lärsa sig sticka dem själv kändes lite för tidskrävande.
Så ärmar på gamla koftor och stickade tröjor som jag utav någon anledning inte kunde använda längre gjorde jag till strumpor istället! Kostar ingeting och när man vet hur man ska göra tar det drygt 20 minuter, men det beror på hur nogrann man är med att nåla förstås.
 
Såhär blev mitt första par. 
 
 
 
Så nu tänkte jag visa er hur jag gjorde. Nödvändiga saker att ha kan vara knappnålar, sax, en fot, symaskin och sytråd, och en gammal tröja eller kofta att återvända! 
 
 Klipp av ärmen här, (obviously). 
 
 
Nåla ut formen av strumpan, behövs oftast lite mer hålfotsintagning och mer vid vristen också än vad man tror. Iallafall mer än vad jag tror. Allas fötter är ju olika. Jag brukar behöva sy en gång till för att ta in ännu lite mer. (Hoppas man får lov att göra misstag när man gör såna här steg för steg beskrivningar...)
Sömmen kommer att hamna mitt under foten och gå upp på baksidan av benet, utgå från den söm som redan finns på ärmen. 
 
 
Sy, sicksacka och klipp.
 
Nåla och sy en "tåsöm" tvärs över, med den andra sömmen på undersidan. . En kan ta på sig strumpan och se hur mycket man behöver ta in längst fram för att den ska vara formad efter foten. Beroende på om det är höger eller vänster fot så sy lite extra långt ner på den sidan som lilltån är på. 
 
 
 Vänd åt rätt håll, passar den så är den klar! 
 
 
 
  Hoppas tipset kan vara till användning! 
 
 
 

en dag blir det jag som skriker i det här programmet

Skrivet den 2014-02-08 klockan 14:02:00
Den här helgen försöker jag sätta mig själv på prov, som en övning inför att flytta hemifrån. Något jag kommer att bli tvungen att göra till hösten när jag börjar gymnasiet. Fast det kommer nog att bli ganska bra ändå. Jag har lagat vegetarisk paj, diskat, gått upp i tid (!!!!!?), gjort kaffe och tagit hand om mig själv men också tagit mitt politiska ansvar genom att avsluta fredagskvällen med att se på debatt. Och en dag blir det jag som skriker i det där programmet! Jag blir så frustrerad av att bara sitta här och titta på och veta att de inte hör mina argument. 
 
Programmet handlade den här gången först om canabiss legalisering och sedan om kåkstäderna som man nu har beslutat att riva, tiggeri och rasism ingår också i det ämnet. De hade tagit med en av de romer från rumänien som själv kommit hit för att tigga och bott i en kåkstad här i Svergie, och det var då det blev intressant! Människorna i rummet som då riktade kritik mot dem som kommer hit, som tycker att tiggeri ska kriminaliseras, fick visa vad deras medmänsklighet verkligen gick för. Och det är väldigt tydligt tycker jag att de inte gör det av rätt orsaker, de vill inte att vi i svergie ska få mindre tiggare därför att människor ska få det bättre utanför att de själva ska slippa få skuldkänslor nästa gång de går förbi en tiggare. 
Snälla, lägg energin på rätt saker! Sluta bekämpa de fattiga, bekämpa de som utnyttjar de fattiga, som tjänar pengar på deras bekostnad. Gör inte de som tigger till fienden! 
Även om man inte ser dem som har det svårt betyder inte att de inte finns. De kommer inte försvinna för att ni river deras kåkstäder, de kommer inte att försvinna för att ni skickar hem dem. Om ni inte gör nåt åt saken är nästa generation minst lika outbildad och tiggeriet kommer att fortsätta, om inte här så nån annanstans! 
 
Och att "svenska medborgare" dör inom vården och att det är förfärligt, som en person från SD där så vackert sa *hrmhrm, är väl lika förfärligt som att människor i andra länder dör, eller lever i misär? Och att vården i svenska samhället håller på att krackelera har inget att göra med att vi tar emot invandrare, det handlar om att man inte använder de resursera vi har till det som de egentligen ska gå till utan till högre löner för cheferna. Jag ser det som att människor tjänar pengar på att folk är sjuka, inte som att de tjänar pengar på att göra folk friska och må bättre som en ung moderat en gång sa, därför att människor inte får den hjälpen de behöver, de blir inte friska! Och det är det någon som tjänar på! 
 
Jag är så satans förbannad. 
 
här har ni länken till programmet:
 
http://www.svtplay.se/video/1790618/6-2-22-00 
 
 

gröna gosiga älsklingar

Skrivet den 2014-02-05 klockan 19:15:00
Åh, älskade tights! Ett av mina absoluta favoritplagg (efter klänningar, koftor, jackor och sånt). Alltid lika gosiga. Och om man lyckas med att rita mönstret bra, så är de väldigt lätta att sy också! Går på en kväll alltihop, rita mönster, klippa, sy och finjustera. Den här gången blev de riktigt bra, sitter precis så som jag vill ha dem. Kanske lite för korta längst ner vid fötterna med det är bara en småsak. 
Älskar tyget, tänker att de är som mossa. 
Fast det var långt att åka till stoff och stil, men det var så värt det. Vilket paradis. Fast det var ganska dyrt att vara i paradiset dock. 
Men just den krossade sammeten är ofattbart billig, så det passade jag på att köpa mycket av. Ska bli till ett par tights till lillasyster och kanske också en liten klänning eller tunika om det räcker. Längtar så  tills jag har tid att göra allt som jag håller på och planerar. 
 
 
Det här är mitt sypeppsbidrag till sypepp nummer 19! Det är så roligt att se allt fint folk har med, och nu finns en facebooks grupp också där man frågar varandra om råd och annat. Som de flesta av er läsare redan vet är sypeppen en fantastisk grej som Fredrika har på sin blogg där alla som syr och handarbetar ska inspirera och peppa varandra. Var med ni också om ni har något ni själva sytt, det behöver inte vara nåt stort, det kan vara något man sytt om eller så. Ni kan läsa om det här hennes härliga blogg