Fatta Nu

Skrivet den 2014-01-30 klockan 21:08:00
 
I fredags fyllde de här två härliga människorna år! Jag var då fullt upptagen med att vara barnpassare till tre små gullungar. Vi hade fredagsmys tillsammans och det var superkul. Barn är så underbara.
 
Födelsedagsmys på mitt nya favoritkafé, Amanda var fotograf. 
 
Och det är viktigt också, att samhället, dagispersonal och andra vuxna låter barnen få vara barn och inte kön. Apråpå det så gick vi på Lördagen, efter att vi suttit på mitt nya favoritkafé i flera timmar och skrattande spelat spel, för att fira Lisa och Amanda på moriskan där kampanjen FATTA var,som är mot sexuellt våld, och för samtycke. 
 
Där var först en otroligt intressant paneldebatt, Linnea Henriksson sjöng vackra låtar, Cleo likaså och Lide najs var också najs. Men poetry slammet var nog det som absolut berörde mest. Så kraftfulla texter, så kraftfullt sätt. 
Skulle vilja ha texterna och skriva upp dem och sätta dem på väggen. Men kanske känns orden mer när man står där i publiken och hör de skrikas genom högtalarna. 
 
 
 
Man känner verkligen hur saker börjas sättas i rullning. På bara ett par dagar hinner det hända så mycket, och senast jag hörde var det nu bara moderaterna som är emot samtyckeslag. Heja er moderater. Heja. Jag kan inte riktigt påstå att jag väntade mig något bättre, men det är ju ändå en besvikelse. De använder ju samma argument som de gjorde när man skulle införa sexköpslagen, och där erkänner de att de hade fel! Så jag tror inte att det dröjer länge till mina vänner... 
 
Kramar och pepp!
 

nu flockas fåglar kring skogens mörka träd

Skrivet den 2014-01-21 klockan 23:32:39
 Mina favoritfotografier just nu. Har inte hunnit vara ute i snödrivorna med kameran ännu. Finns väldigt mycket annat som upptar livet här just nu. Jag har konsthistoria i ett par veckor, och det är underbart. Så många timmar med disskussioner om vad konst är, gissningslekar om vid vilken tid olika konstföremål gjordes och sen bara måla, rita medans det spelas jazz och annat skönt i klassrummet. Nu när jag vet hur kul detta är, hur ska jag då någonsin kunna tycka att det är kul igen med fysik, biologi eller geometri? Never, ever again. 
Hoppas ni alla överlever vintern. Jag själv klarar mig men bloggen är lite vintertrött tror jag.  
Fotograferade av Zandra, 

Inga sexister i våran tingsrätt tack!

Skrivet den 2014-01-20 klockan 00:40:05
Dessa låtar har jag fått på huvudet i helgen. Det här är sån musik som alla borde höra, både vacker, politisk och poetisk. Passar bra nu i dagarna när det varit stora demonstrationer i städerna mot allt detta sexuella våld och alla dessa friande domar. Jag själv åkte långt för att vara med, vart min röst tog vägen efter några minuter vet jag inte. Jag tror jag måste bytt den med en hes valross. 
 
Jag har tänkt, läst och skrikit så mycket politik i helgen att jag svämmar över. Haft politiska ramsor på repeat i huvudet. (mina favoriter är BIKINI ELLER FOLKDRÄKT, SÅ SKA DET INTE SKE NÅN VÅLDTÄKT!, SLAGEN OCH VÅLDTAGEN, VARFÖR SKYDDAR INTE LAGEN?! och ETT NEJ ÄR ETT NEJ, DU SKA INTE TVINGA MIG.) Därför kommer jag inte skriva en lång politisk utläggning till er också. Det räcker med att ha ägnat hela söndagen åt att skriva åtta sidor om andra världskriget och nazismen, för hand. Ni svämmar väl också snart över om ni får mer att läsa om politik. Jag sparar det till en annan gång. Men bra musik kan man inte få nog av.!
 
Låtarna är skrivna av Ingrid Stenlund, bekantas bekant. 
 
 
 
 
Åh, vad jag älskar det! Jag får rysningar,
 

the revolution is your girlfriend

Skrivet den 2014-01-19 klockan 00:46:14
Nu såhär i demonstrations och revolutionstider måste jag tipsa om mitt senaste läsfynd. Namnet på denna förkrossande vackra debutbok är Grundläggande Studier i Hoppfullhet och Hopplöshet, skriven av Linn Spross. Tänkte bara att det skulle göra er gott, som kompensation för att ni tittade på Fittstim - min kamp. Fortsätt kämpa och asgarva. Om man redan är så arg att man har ont i magen gör det inget om man lägger sig ner i snön och skrattar tills man får magknip av det också. 
 
Vidarebefodrar det här meddelandet till er alla, 
-från första maj 2013-

Keep your reality away from me

Skrivet den 2014-01-07 klockan 23:23:25
 
 
 
 
Idag är sista dagen innan vi börjar i skolan igen, och det känns som att ljuset har kommit tillbaka. Så vi tänkte gå ut och fotografera i sagoskogen jag och Zandra, innan vi dras in i skolvärlden igen. Snart måste vi lära oss igen att gå upp innan klockan är tolv, och att inte läsa i underbara böcker och se på mystiska filmer långt in på natten. Men inte riktigt än. Inte riktigt än. 
 
 
 
 
 
 
 

oooh childhood

Skrivet den 2014-01-06 klockan 22:09:42
Jag har varit på besök hos min fina mormor, lagat mumsig pizza som dessvärre fastnade på bakplåtspappret (tog några evigheter att få bort det, fast det var väldigt underhållande), diskuterat politik i massor, lärt mig sticka hålstickning och myst och kramats. 
 
Och så passade jag på att se på bilder från när jag var liten. Dessa är från en resa till Lissabon som vi gjorde sommaren innan jag skulle börja skolan, jag hade klippt luggen själv och hade en enorm glugg mellan framtänderna. Minns det som förra året. 
 
 Nu är det dags att se Schindler's List och jag är rädd att jag kommer vara fullkomligt förstörd efter tio minuter in i filmen. Jag blev förstörd bara jag såg trailern nämligen... Det finns risker för att jag efter det kommer vilja gå i koma och aldrig möta mänskligheten igen, och absolut inte blogga mer så jag tänkte att det var bäst att göra det nu. 
 
Fast om man överlever att sitta i koncentrationsläger så överlever man nog att se en film om det.

fjärilsaskar och tigerpapper

Skrivet den 2014-01-05 klockan 23:10:44
 
Visst har ni sett utbudet av vackra askar med tusen färgglada mönster i affärerna? Det har iallafall jag. Men prislapparna, dem blundar jag för.  
 
Så jag rotade i återvinningen och klippte lite här, limmade lite där. Använde en tekartong och en kartong som det vart röda linser i. (Var glada om ni får tag i bommulstops askarna....) Sedan satt jag och limmade fjärils frimärken en hel kväll och mätte ut mönstrat papper från tiger. 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag bara göra något genialiskt fint jag kan lägga i dem... 

2013 tog slut, fyrverkerier bröt ut

Skrivet den 2014-01-01 klockan 21:26:12
2013 började ganska svårt, men slutade mycket fint. 
 
 
Jag fick min diagnos narkolepsi i februari, som jag fått efter svininfluensavaccinet. Jag och mamma var på sjukhuset och jag tyckte att jag såg ut som en dinosaurie med alla sladdar på huvudet. Tiden spenderade jag med att fota människorna och trafiken på gatan utanför. 
 
Resten av året var jag arg på politikerna, läkemedelsverket och läkarna + några till. 
 
 
Jag började sy och upptäckte att jag aldrig ville sluta med det. Och så startade Fredrika sypeppen som jag inte klarat mig utan, annars hade jag inte överhuvudtaget varit särskilt motiverad. 
 
 
 
 
Vi gick vintriga promenader i skogarna och hade myskvällar då vi målade tavlor och tittade på fantastiska filmer.
 
 
 
När snön smält blev det dags att fira min födelsedag, förkyld och något febrig åkte vi till Mejeriet i Lund för att se Urban Cone tillsammans med mina käraste Lisa och Zandra. Det var underbart. Och så åt jag salt godis. Det var nästan lika bra det. 
 
 
 
Lärde mig dansa folkdans på valborg, vilket jag fortsatte med under sommarens festivaler, snart kan jag nog göra karriär! Det är iallafall mycket roligare än vad jag trodde. 
 
 
 
 
 
Dagen efter demonstrerade vi tills våra röster var borta. Och vi fortsatte planera för att starta upp en lokalavdelning i unga feminister. 
 
 
 
Vi hade ett prinsesskalas. Jag var Kung Siri, precis som i barndomens dar.  Fast med något fjuttig mustasch kanske.
Där fanns god mat, trollmakerskor, afrikanska prinsessor och så Lisa. Hon kändes som en engelsk prinsessa i sin vita klänning med pappersparasollet. 
 
 
 
 
Det blev dags för skolavslutning, och den blev av den allra bästa sorten. Hemmasydd blommig klänning och nyponros i håret, tårtkalas efteråt och så badade vi i vattenhålet och simmade bland näckrosorna medans våra kläder blev kidnappade.
 
 
 
Min och Amandas groda vann den stora grodhoppstävlingen på midsommarfesten och sedan dansade jag till electroswing, jazz och franska valser i många, många timmar. 
 
 
(här kan ni föreställa er bilden på mig i midsommarkrans som jag inte har fått mejlad ännu....)
 
 
Sedan åkte vi hela familjen utomlands för första gången sen jag var 4 år. Med bil genom tyskland och belgien till Paris. 
 
 
 
 
Började sista året på denna skolan. Dagarna skiftade mellan stressande och njutande. 
 
 
Praoade i Lissabon hos en videojournalist, gick på demonstrationer och bodde hos moster min. (också kallad kakmoster.) Ett härligt äventyr. 
 
 
 
Fick en förkrossande fin brevvän som skriver om allt vackert man kan tänka sig på skrivmaskin. 
Hon har en väldigt fin tumblr: http://teaonthebalcony.tumblr.com/
 
( Och jag lovar Miranda, jag har sparat några hemligheter till dig också, året var ju också så mycket mer än det här. )
 
 Under mitt 2014 ska kreativiteten maximeras. 
Hur vill ni att erat 2014 ska bli?