Sommaren är snart över oss, och F! är snart inne i EU parlamentet

Skrivet den 2014-05-12 klockan 22:32:32
 
Det långvariga regnet luktar körsbärsblom och honung. Skogssommar. 
Och politiken skriker feministiskt initiativ exploderar, överallt slår vi oss ner på de rosa stolarna. 4,3 procent inför europavalet tillslut! Vi kan alltså dra slutsatsen att F! tar sig in i riksdagen i år. Äntligen vänner mina! 
 
 
Om ett par dagar sitter min klass på tåg mot Köpenhamn, Budapest och om en vecka på ett tåg till Venedig. Vilket fint äventyr det ska bli. Historieföreläsningar och disskussioner på tågresan, god mat och intressanta städer blir det nog mycket av. 
 
 
Igår så invigdes jag av Lisa och Amanda och Zandra till att äntligen se Upp till kamp. Pausa tiden och låt mig se mer, jag längtar så. Men det är nog bäst att göra som dom säger, sova i sin säng innan klockan blir 12. 
 
 
 
Fotografierna är från igår, hemma hos Zandra.
 

sypeppsjubileum: klänningen av tyg från tanzania

Skrivet den 2014-05-06 klockan 22:50:00
Tänk vad ett tyg kan byta form i ens huvud. Första gången jag såg det i högen av andra loppistextiler trodde jag bestämt att det var ett par pösiga byxor, men det var visst en långkjol som till stor del var handsydd! Förstår inte alls varför jag inte ens tyckte om den speciellt i början, för nu älskar jag tyget starkt. Och för några veckor sen började jag förvandla den långa halvcirkelkjolen till en klänning. Sen har den legat och vilat en tid, jag verkar gilla att jobba med en massa syprojekt samtidigt tydligen. Har gjort så mycket den senaste, men allting har något litet kvar som behöver göras, en söm här, en knapp där. 
 
 
 
Detta har nästan bara varit ett sånt glädjeprojekt då jag bara kunnat köra på. Mönstret gjorde jag ganska improviserat men utgick efter en gammal trasig klänning. 
Förväntade mig att det skulle vara otroligt mycket svårare att sy t-shirtärmar och figursydd tight överdel. Nu har jag ett dugligt mönster, så det lär nog bli en massa olika varianter av den här modellen. Har redan en pågång!
 
Och det finns ju faktiskt en anledning till varför jag inte brukar sy i sånt här vävt bommulstyg då det inte faller särskilt bra. Iallafall inte när en går omkring, kjolen klistrar sig lätt lite mot benen. Kom på idag att det ju är därför underkjolar finns! Så nu har jag satt igång att göra mönster till en. Blir säkert rättså användbar ändå. Tanken har bara aldrig slagit mig förut. 
 
 

Supergrattis till sypeppen som denna gång har både 20 gångers-jubileum  och 1 års jubileum på samma gång! Har haft så många fina stunder av sypeppande under året. Förstår verkligen inte vad jag skulle gjort utan den, som jag så ofta brukar säga. Inte hade jag sytt speciellt mycket, sypeppen har liksom alltid varit drivkraften som får en att göra klart även om man är trött på symaskinsnålar som bryts och sömmar som blir fel. 
Tack för allt kära Fredrika! Må vi alla ha många fina sypeppar till framöver.
 
Ska bli kul att se vad de andra sypepparna gjort!
 
Om det fortfarande finns någon utav mina bloggläsare som inte har en susning om vad detta är för någonting så kan ni läsa det här
 
 
Nu när jag fyllde år fick jag färger som tål utomhusväder och det använde jag att måla knapparna med så att det blev rätt nyans. Man ser knappt att de är målade, ytan blev så slät. Brukade köra med nagellack tidigare när jag behövde måla knappar eftersom jag inte hade tillgång till knappar i rätt färg. Nånting ska väl nagellack vara bra för, men färgerna funkade självklart bättre. Annars är det ett supertips att måla knappar med nagellack. Rätt smidigt och billigt. 
 
 

Sköna Maj, Sköna Malmö

Skrivet den 2014-05-03 klockan 23:48:05

Jag har haft två galet underbara dagar i Malmö, väldigt uttröttad men lycklig.
Minns hur vi var alldeles euforiska efter förra årets första Maj demonstration, men detta slår allt.


I tisdagskväll kämpade vi med att måla våra banderoller och vårt lilla plakat tillsammans. På det röda tyget citerar vi en låt ur Tältprojektet, Vi äro tusenden är låtens titel.

 
SEX timmars arbetsdag!
 
 
 
En liten drös människor var vi som åkte tidigt på morgonen till soliga Malmö. Vi kunde inte bestämma oss om vi ville gå i det stora vänstertåget i Malmö eller F!:s lilla demonstration i Lund, men vi löste det så att vi hann både och!
 
 

Tal hölls på torget och en härlig kör sjöng Lalehs "bostadsansökan" och andra fina politiska låtar för oss.

Bland annat hade de fått det underbara idéen att sjunga Alina  Devecerskis "Du måste flytta på dig", fast att de applicerade det på regeringen. För visst passar det bra med "Vi bygger bygger upp, Ni river river ner. Ni gör mig oss lack, Ni måste flytta på er! ", och sedan egna mer politiska verser?!

Sedan fick kören hela torget att sjunga tillsammans, delvis i stämmor. "Den som flyr har inget val, ingen mänská är illegal!"

 
 

Där gick vi i blåsten med våra kära banderoller en liten bit och skrek på Malmös gator innan vi vek av och sprang mot tågstationen för att ta oss till Lund.

 
Foto: Fredrika L. 
 

Jag var först helt emot att gå i Lund, tänkte att jag verkligen skulle missa något om jag inte gick i det stora tåget, eftersom att det är en så mäktig känsla. Och resonerade med att jag stöttar F! så väldigt mycket annars att jag inte måste stötta dem aktivt hela tiden. Men om det fanns något att missa så var det just demonstrationen i Lund.

 
 
Dessa två är också tagna av fina Fredrika, eller Freddi som hon kallas, alltså inte samma person som har sypeppen! 
 
 

Så galet peppande och intensivt! Våra banderoller blev älskade och fotograferade tusen gånger om kändes det som. Var fint att inte bara var en liten skrikande hes röst mitt i massan.

Rutten var väldigt kort, men jag kunde inte andas efter någon minut av allt skrikande "Ut med rasisterna, In med feministerna". Knappt någon passiv och tyst demonstrant alls här inte!

 

 
 
 
Springandes hit och dit genom Lund, för sen fick vi snabbt ta oss till Malmö igen för att vara med på F! Malmö:s picknik och höra den fina systerskapskören. Varför välja en aktivitet när man kan göra allt ifall man skyndar sig lite?
 
 
Sedan satt vi på en brygga vid kanalen i solen och åt glass, och på Möllevångstorget i solnedgången med en skvätt kaffe, jordgubbar och choklad, sjungandes i stämmor tills det blev kyligt och vi gick hem till Lisa och Amanda. 
 
 
Vid tolv tiden nästa dag blev det lite dags för frukost, och på möllan handlade vi vattenmelon och nybakade sesambröd med pålägg till och slog oss ner i parken. Underbar frukost. 
 
 
 
Jag kikar i Lisas bok, hon läser Angela Davis självbiografi på engelska som verkar mycket bra. Fast jag förstår själv inte allt. Men jag litar på Lisa när hon säger att den är fin. 
 
 
Där satt vi och pluggade tills vi kunde plocka fram våra teaterbiljetter vi fått gratis genom skolan och springa vidare. De satte upp en modern Midsommarnattsdröm med vampyrer istället för alver som vi skulle se just eftersom vi satte upp en midsommarnattsdröm med klassen förra våren! Jag minns att jag reagerade på de sexistiska replikerna som jag skulle säga, men här hade man iscensatt dessa obehagliga repliker och visat vad de egentligen betyder. De hade mycket sex och var våldsamma. Jättehäftig pjäs, vilka idéer! Som t.ex. att hela scenen var fylld med vatten som speglade skådespelarna och gjorde dem mjukt rörliga på scengolvet när de släpade varandra och krumbuktade sig. 
 
 
 
 
 
Hur var er första Maj? 
I Göteborg och Stockholm var det visst 4000 och 4500 i F!:s demonstrationståg. Helt otroligt! 
Det våras verkligen för feminismen! 

maskinskriveriet

Skrivet den 2014-05-03 klockan 23:36:57
 
Förra helgen var det premiär för loppisen i stan som håller till varje lördag under hela sommaren. Pappa hittade en röd, i princip orörd, skrivmaskin som jag köpte för 300 kronor som en födelsedagspresent till mig själv. 
Min farmor som var journalist brukade tydligen säga att hon ville ha en skrivmaskin av just det här märket och modellen. Så även om jag och pappa inte är experter på alla olika skrivmaskinsmärken hade vi iallafall lite vägledning. Det känns fint att tänka på. 
Säljarna sa att detta är väl inte vad ungdomen vill ha, men där hade de ju helt fel. Saker som skrivs på skrivmaskin är kanske inte riktigt lika personliga som det för hand, men mer personligt och känsligt än datorskrivet material. Just för att det blir något att ha i handen, något direkt att ta på, som aldrig riktigt kan skrivas likadant igen.
Det kan bli nött av händer och skrynkligt om det ligger djupt nerbäddat i en ficka, hur skulle ett datordokument kunna bli det? Eller ska man kunna applicera retro filter så att dokumenten ser mer antika ut?
 
 
Nu har jag övat en tid, skrivit läxor och långa brev till Anna. När jag ibland nämner att jag har brevvänner brukar folk ofta säga nåt i stil med att de egentligen tycker att det känns mycket finare att skriva brev istället för bara chattmeddelanden och sms till varandra.  Eftersom det inte försvinner när mobilen går sönder eller med tiden raderas. Lite som med skrivmaskinstexter, fast mer personligt, eller som med framkallade fotografier kanske. 
 
 
Här i gräset hade vi det bra, min Tilda och jag. En nyckelpiga hälsade på , och jag var dum nog att låta den vara kvar eftersom att jag tyckte den matchade så fint med skrivmaskinen, men sen kröp den in i maskineriet och jag fick banka tills den kröp fram igen, utan några synliga skador som tur var! 
 
 

1 Maj

Skrivet den 2014-05-01 klockan 07:00:00
 Första Maj, kan ni tänka er. Idag ska vi ut och demonstrera för fullt, åtminstonde de som lyckas ta sig till tåget utan buss. Hela tisdagskvällen var vi hos Moa och gjorde plakat och banderoller, blev häftigt och underbart men så ont i ryggen en fick!
 
Men ännu har ingenting hänt idag som kan berättas om, så jag ger er en massa politisk peppmusik att höra på, en dag som denna. Elller i en tid som denna.
Det var väl mest det att det var ett perfekt tillfälle att tipsa om alla dessa låtar på samma gång. 
 
Först mina klassiska favoriter, barndomsmusiken. Allan Edwall och Staten och Kapitalet är två av de bästa, med finast minnen till. Som när jag och min lillebror dansade oss tokiga och spelade luftgitarr med en sopkvast till staten och kapitalet och Doin' the Omoralisk Schlagerfestival av Nationalteatern, Sillstryparn. 
Eller när vi valsade omkring till Allan på tiden då vi bodde i skärgården. Hittade för en liten tid sen ett band där jag spelat in små sånger jag gjort själv , ibland med några små undantag, som t.ex. när jag sjöng Alland Edwalls Familjeporträtt oerhört artikulerat som sexåring.
 
Det var tider det. Då förstod jag fortfarande inte helt vad allt i sångerna betydde. 
 
 
 
 
Kanske denna egentligen passat ännu bättre den 8 Mars, men den är lika vacker och klockren ändå..,
 
 
 
 
 
Inte för att jag skulle vilja bo på slottet, men den här låten har varit ett stöd nu i vår när jag försökt leta hyresbostad till rimligt pris, och inte ens när jag struntade i vart det låg någonstans, hur det såg ut eller så, kunde jag hitta något. Spenderar hellre tiden med att lyssna på det här än att leta lägenheter på internet! Eftersom att det i princip är ganska omöjligt, iallafall om det gäller de större städerna. 
Molly är så bedårande när hon går och sjunger att hon gör en bostadsansökan, snällt att hon hjälper mig.
 
 
 
Partiet släppte alldeles nyss en ny skiva, supervalåret. Så grym Musik. 
Andra favoriter av paritet är Hon, Ensamkommande flyktingbanan - som handlar om att dumpstra, Estelle och problemformuleringspriveliget. Har ni inte hört dem så höj volymen lite extra och njut, nu genast! 
 
 
 
En av Ingrids låtar som jag nog för övrigt länkat till en gång förut, men jag kan ju inte låta er andra missa denna makalösa musik!
 
 
Och till sist vår egna låt, som vi ju gjorde häromveckan, baserat på Lisas satirdikt
 
 
Har ni några politiska låtar och proggfavoriter? 
Glad första Maj till er alla. Pepp och Kärlek!