Sköna Maj, Sköna Malmö

Skrivet den 2014-05-03 klockan 23:48:05

Jag har haft två galet underbara dagar i Malmö, väldigt uttröttad men lycklig.
Minns hur vi var alldeles euforiska efter förra årets första Maj demonstration, men detta slår allt.


I tisdagskväll kämpade vi med att måla våra banderoller och vårt lilla plakat tillsammans. På det röda tyget citerar vi en låt ur Tältprojektet, Vi äro tusenden är låtens titel.

 
SEX timmars arbetsdag!
 
 
 
En liten drös människor var vi som åkte tidigt på morgonen till soliga Malmö. Vi kunde inte bestämma oss om vi ville gå i det stora vänstertåget i Malmö eller F!:s lilla demonstration i Lund, men vi löste det så att vi hann både och!
 
 

Tal hölls på torget och en härlig kör sjöng Lalehs "bostadsansökan" och andra fina politiska låtar för oss.

Bland annat hade de fått det underbara idéen att sjunga Alina  Devecerskis "Du måste flytta på dig", fast att de applicerade det på regeringen. För visst passar det bra med "Vi bygger bygger upp, Ni river river ner. Ni gör mig oss lack, Ni måste flytta på er! ", och sedan egna mer politiska verser?!

Sedan fick kören hela torget att sjunga tillsammans, delvis i stämmor. "Den som flyr har inget val, ingen mänská är illegal!"

 
 

Där gick vi i blåsten med våra kära banderoller en liten bit och skrek på Malmös gator innan vi vek av och sprang mot tågstationen för att ta oss till Lund.

 
Foto: Fredrika L. 
 

Jag var först helt emot att gå i Lund, tänkte att jag verkligen skulle missa något om jag inte gick i det stora tåget, eftersom att det är en så mäktig känsla. Och resonerade med att jag stöttar F! så väldigt mycket annars att jag inte måste stötta dem aktivt hela tiden. Men om det fanns något att missa så var det just demonstrationen i Lund.

 
 
Dessa två är också tagna av fina Fredrika, eller Freddi som hon kallas, alltså inte samma person som har sypeppen! 
 
 

Så galet peppande och intensivt! Våra banderoller blev älskade och fotograferade tusen gånger om kändes det som. Var fint att inte bara var en liten skrikande hes röst mitt i massan.

Rutten var väldigt kort, men jag kunde inte andas efter någon minut av allt skrikande "Ut med rasisterna, In med feministerna". Knappt någon passiv och tyst demonstrant alls här inte!

 

 
 
 
Springandes hit och dit genom Lund, för sen fick vi snabbt ta oss till Malmö igen för att vara med på F! Malmö:s picknik och höra den fina systerskapskören. Varför välja en aktivitet när man kan göra allt ifall man skyndar sig lite?
 
 
Sedan satt vi på en brygga vid kanalen i solen och åt glass, och på Möllevångstorget i solnedgången med en skvätt kaffe, jordgubbar och choklad, sjungandes i stämmor tills det blev kyligt och vi gick hem till Lisa och Amanda. 
 
 
Vid tolv tiden nästa dag blev det lite dags för frukost, och på möllan handlade vi vattenmelon och nybakade sesambröd med pålägg till och slog oss ner i parken. Underbar frukost. 
 
 
 
Jag kikar i Lisas bok, hon läser Angela Davis självbiografi på engelska som verkar mycket bra. Fast jag förstår själv inte allt. Men jag litar på Lisa när hon säger att den är fin. 
 
 
Där satt vi och pluggade tills vi kunde plocka fram våra teaterbiljetter vi fått gratis genom skolan och springa vidare. De satte upp en modern Midsommarnattsdröm med vampyrer istället för alver som vi skulle se just eftersom vi satte upp en midsommarnattsdröm med klassen förra våren! Jag minns att jag reagerade på de sexistiska replikerna som jag skulle säga, men här hade man iscensatt dessa obehagliga repliker och visat vad de egentligen betyder. De hade mycket sex och var våldsamma. Jättehäftig pjäs, vilka idéer! Som t.ex. att hela scenen var fylld med vatten som speglade skådespelarna och gjorde dem mjukt rörliga på scengolvet när de släpade varandra och krumbuktade sig. 
 
 
 
 
 
Hur var er första Maj? 
I Göteborg och Stockholm var det visst 4000 och 4500 i F!:s demonstrationståg. Helt otroligt! 
Det våras verkligen för feminismen! 

Kommentarer
Postat av: Fredrika (ej sypeppsfredrika men ändock syintresserad)

Alltså. Jag känner igen din banner och vet att jag harläst din blogg förut, men jag måste ha tappat bort den på vägen, för det här vill jag aldrig sluta läsa! Du verkar ju vara en asgrym person. Och bra på att sy och grejer. Gu

2014-07-28 @ 22:38:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail-adress : (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar: