skrivböcker och textila omslag

Skrivet den 2014-09-29 klockan 18:04:08
 Att dekorera skrivböcker har jag alltid tyckt om, alltid roligt när utsidan kan göras intressant och kanske avspegla innehållet. 
Till min kalender med plastigt omslag från netto har jag gjort ett tygomslag. Det slits inte lika mycket som collage, går att tvätta och använda till nästa års kalender. Hållbart och miljövänligt.
Fick idéen av en skrivbok jag hittade på loppis, den hade ett liknande fodral/omslag i imiterat skinn.
 
 
 
Material: En liten bit av ett tygstycke jag köpt på loppis för 5kr. 
Arbetstid: Drygt en halvtimma.
 
 
Perfekt att använda stuvbitar av gamla favorittyger till det här! 
 
Kan tänka mig att det skulle vara fint med broderi också. Att brodera rubriken på tyget, eller bara göra mönster och små filurer. 
 
Insidan. Ett användbart litet fack mellan tyget och kalendern. 
 
Såhär såg den ut innan jag tog fram nålar och saxar. Spiralblock är användbara, men inte så snygga. Bästa lösningen! 
Omslaget för sig. 
 

blyertssvarta utbakade flätor

Skrivet den 2014-09-28 klockan 21:39:00
 
 
 Första teckningsuppgiften var helt i min smak, och prestationsångesten gav sig av. Jag cyklade till Matton för att köpa nya pennor och ett miniskrivbord att teckna på, eftersom att jag här bara har golvet och bokhyllan att tillgå i såna syften.
Så det senaste har jag ägnat många intensiva timmar av tecknande och lyssnandes på en mängd olika megabra kulturdokumentärer och "To Kill A Mockingbird" på svensk ljudbok. Till det har jag druckit flera liter te och mumsat på ingefärskolor och ekologiska små fruktgodisar jag hittade på extrapris. 
 
Lite såhär såg arbetsproccesen ut.
 
Funderade på om jag skulle låta dem vara ögonlösa... Men de såg så omänskliga ut.
 
Uppraget var att vi skulle välja en fotografi att rita av i gråskala. Jag letade bland annat på Mirandas tumblr där jag fann teckningen. 
       
 Format: A3
Material: Papper och 100%blyerts. 
Arbetstid: Lite för många timmar. 
 
 Nu har jag försökt ge mig på att rita ett androgynt porträtt, men det var så otroligt svårt att få det levande att jag la det på hyllan (snarare på golvet.) Tänkte att det skulle bli ett kul och kreativt sätt att jobba med genus och normkritik. Då jag identifierar mig med andra kvinnor/tjejer är det lätt att jag dras åt det hållet. Teckningar av män eller pojkar har jag bara gjort ett fåtal av, men jag önskar att jag nån gång ska lära mig att rita människor och inte behöva köna deras ansikten. 
Dela gärna med er av bilder på människoansikten ni tycker ser androgyna ut om ni har! 

Sytt: Några Nya Gamla Tröjor

Skrivet den 2014-09-08 klockan 19:10:21
Om helgerna lämnar jag Malmö och far hem till min familj. Och min symaskin. Förra helgen var jag hemma och hade syhelg, och då fick jag bland annat sytt de här tröjorna. Är ju otroligt sugen på att sätta igång med mitt bidrag till utmanarpeppen (sypepp med tema utmaning), men vardagströjor är så nödvändiga när man flyttat hemifrån och inte kan tvätta jämt. 
 
Den här är redan en fantastisk favorit, sydd utifrån samma mönster som den turkosa myströjan, fast med en hel del förändringar. En gång så var det en barntröja, fast en ganska stor sådan. Köpt när jag fortfarande bodde i Göteborg! (Men inte så använd som tur var).
Först klippte jag av ärmarna och gjorde nytt fram- och bakstycke, varpå jag sydde på ärmarna igen. Och vips blev tröjan som jag hade då jag gick i låg/mellanstadiet en tröja jag kan använda när jag går till mitt gymnasie.Älska återanvändning. 
 
 
Det här var en gång en stickad tunika i ull med en urringning som inte passade till någonting, men som jag ändå inte kunde låta bli att tycka om. Fyndade den på en loppis på ett torg i Malmö för 10 kr. 
Även här lät jag ärmarna vara i original, eftersom att de inte var problemet. Jag flyttade ner ärmarna, klippte ut ärmhål och urringning tillräckligt långt ner för att undvika den gamla fula urringningen och få en bra längd.  
 
 
 
Höll på att sälja den på loppis i somras.. Men fina ulltröjor kan vara så svårt att hitta, så det var ju mycket bättre att sy om den!
 
Den luktar fortfarande parfym från den som haft den i sin garderob innan.  Och det var över ett år sedan!
 
 
 

Min nya stad

Skrivet den 2014-09-02 klockan 18:31:32
  Jag har blivit Malmö bo! För två veckor sedan precis var det den stora flyttahemifrån-dagen.
Och nu bor jag en vecka här, en helg där. Som ett skilsmässobarn, fast med båda föräldrarna på det ena stället och inga på det andra. 
 
Det tog lite längre tid att göra detta blogginlägget då jag precis har börjat redigera i photoshop på datorn jag fått i skolan. Läskigt mycket att hålla reda på!...) 
 
 
Såhär såg det ut på gatan utanför genom köksfönstret den allra första morgonen jag vaknade här. Jag hann precis njuta lite och sen springa efter kameran och ta den här bilden innan det var borta igen. Så himmelens fint. 
 
 
 Jag har cyklat på små upptäcksäventyr då och då. Första dagen som jag gav mig ut började det ösregna med det samma, och jag stod under de jättelika träden i parken och fotograferade regnet. Sen flyttade jag mig närmare pildammen och jag och kameran blev genomblöta. Men det var värt risken för sen lyser dubbelregnbågen upp över dammen, från det ena tornet till det andra. 
 
 
När solen kikade fram igen cyklade jag ner mot stan, mot malmöfestivalen. Mycket folk, musik, osande mat och andra festligheter. Såg bland annat de här akrobaterna, så grymt duktiga. Hittade dit på så vis att de spelade Nina Simones My Baby Just Cares For Me, och jag blev danssugen. Dock så är min cykel nog lite för klumpig för att kunna hänga med i dansen. 
 
 
Jag hälsade på Lisa och Amanda i deras lilla etta. Deras gård är den vackraste jag någonsin sett och jag passade på att fotografera lite eftersom de snart ska flytta därifrån. 
 
 
 
 
 
Efter skolan brukar jag cykla till Möllan och handla grönsaker och frukter för några enstaka kronor. Älskar stämmningen där. När en frågar om det går att få ett lite mindre knippe persilja får du det gratis och ibland får jag övermogna mangofrukter som ändå skulle slängas. 
 
Jag och de fina tvillingsystrarna Lisa och Amanda var förresten också ute en helg och dumpstrade för första gången. Sen lagade vi middag och ungsbakade majskolvarna som vi hittat. Kommer aldrig glömma den härliga synen när Lisa står inuti containern med tak och plockar bland grejerna. 
 
 
 
Jag har börjat att utforskasta dens second hand butiker i stadsdelar jag aldrig varit i förr, fyndade en fin trasmatta bland annat.
Gick omkring i timmar och provade allt från hattar till skor, tittade på kastruller, vitlökspressar och knappar, sömnadsmönster och bamsetidningar till syster min. 
 
 
Polisens våld i Limhamn orkar jag nästan inte kommentera. Jag skulle egentligen varit där, på den fredliga demonstrationen. 
Jag har läst oändligt mycket artiklar om vad som hände och sett filmerna om och om igen och gråtit. För att det är så jävla sjukt, och grymt. Och för att det här våldet är något som verkligen går att ta på. När det är läkemedelsföretag och läkare som gör hemska saker som motsvarar polisens övervåld finns det inte lika många artiklar och filmer att drunkna i.
 
 
 
Jag trivs iallafall mycket bra här. Älskar det.