The radical notion that women are people

Skrivet den 2015-03-15 klockan 22:06:00
 
 Den 6 Mars höll Latin mot Rasism tillsammans med en rad andra antirasistiska och feministiska utskott och organisationer ett feministiskt evenemang i vår matsal. 
 
 
 Jag hade i uppdrag att dokumentera lite av evenemanget för utskottets skull. Kunde dock inte vara med på den första timmen, så när jag kom var de mitt uppe i en föreläsning. Det gjorde mig himla glad att se så mycket folk där. Trodde inte alls att det skulle komma såpass mycket folk en fredag kväll till en skola på ett feministiskt event. Men oj vad jag hade fel! Efter den intressanta föreläsningen om häxan och feminismen som jag sorgligt nog missade det mesta av uppträdde bland annat en teatergrupp från Malmö Borgarskola som visade upp en scen ur sin feministiska föreställning "Girls Like That". 
 
 
 
 Väggarna var prydda med feministiska peppbilder, serier och symboler.
 
 Det såldes fantastisk vegansk fika och om jag inte minns fel så fanns där även ett bord med t-shirtar och annat. 
Överskottet av pengarna gick till Malmö Kvinnojour som också var på plats för att ge information och svara på frågor. 
 
Sara Thuresson på piano framträdde med några av sina feministiska sånger som final. Men texten ovanför Scenen lät vi vara kvar, vilket den fortfarande är. Åtminstonde sist jag kollade satt den fortfarande där och förgyllde vår matsal. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och de feministiska krafterna fortsatte att kämpa i Malmö under helgen. Vi tog natten tillbaka i ett hav av konfetti och musik dagen innan 8 Mars, då det sedan var dags för demonstrationer och efterhäng med panelsamtal där Amanda medverkade, musikframföranden och poesi. Så mycket pepp! Blev dock väldigt sjuk till på köpet efter allt skrikande så här sitter jag och hostar fortfarande som en galning. Men det var så värt det. 
Kram och pepp, och hör till uppmaningen om att organisera er! 

vinterns fotografier

Skrivet den 2015-03-07 klockan 17:06:00
 
 
 
 Det här har varit den första vintern jag har bott hemifrån och veckopendlat. Ibland har jag njutit av landet och ibland av staden. 
Fotografierna har inte blivit så många, och inte bloggandet heller. Men nu när vårenergin kommer är det mer av det! 
 
Fick alldeles nyss en fin analog EOS kamera som en vän till familjen inte hade haft så mycket användning för. Så nu ska jag ge mig ut på jakt efter filmrullar till ett litet pris. Har ni något tips om vart en kan hitta det på omvägar eller genvägar, kanske begagnat eller liknande?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagen det var snö här i Skåne. 
 
Cykla cykla cykla. Det är vad en ägnar sig åt i livet i Malmö och på landet. Och alltid musik till. 
 
Mamma och jag har gjort två korta intensiva visiter i ödehuset. Bilderna som jag gick dit för ingår i ett skolprojekt som jag snart ska visa er. Men jag passade på att kika in i den stora vackra ladan och knäppa en hastig bild eller två. 
 

Monthly Makers: virkade övergivna t-shirtar

Skrivet den 2015-03-02 klockan 23:05:00
Detta blir mitt andra Monthly Makers bidrag på Februaris tema återbruk. Ett himla bra tema. Kreativt, billigt och miljösmart. Monthly Makers finner ni på facebook, och under hashtaggen #monthlymakers på instagram och pinterest. Månadens värld är bloggen Inspirami.
 
 
Här har vi vårens första stora projekt! Eller vår har det ju inte varit så länge, men det kan man nästan tro när en ser alla blommor här i Malmö. Började på sportlovet och nu två veckor senare är jag klar! Meditativt, produktivt samtidigt som jag rensade ut förråden lite. Fast jag hade påbörjat det gul-rosa i mitten långt tidigare egentligen. Det är svårt att komma ifrån det där med UFO:n. 
 
 
Det är alltså en virkad matta av trikågarn jag klippt från en mängd olika plagg. Allt från kjolar till koftor. En del varv är också i vävt tyg. 
 
Fick inspiration av min hyresvärd/lägenhetssambo som satt igång att virka mattor för någon månad sen. Och Golvet i mitt rum tycker jag hemskt illa om så när en inte har pengar att köpa orientaliska mattor kan en ju lika gärna göra en själv istället för att jobba ihop pengar till en. Nu är i princip det man ser av mitt lilla golv täckt av mattor. 
 
 
 
Storlek: 100cm i diameter
Material: Mest bommulstrikå elle trikå i blandat marerial men även en liten del vävt bommulstyg
Mönster: Improviserat
Arbetstid: För många timmar för att kunna räkna dem. 
 
 
Tipstipstips! Ska ni själva ge er på det här så titta på en tutorial om hur en ska klippa sitt t-shirtgarn. Det gjorde inte jag.. Men hur jag önskade att jag inte hade sett den när jag bara hade ett varv kvar haha!  
 
 

datorfodralet i byxtyg och krossad sammet

Skrivet den 2015-03-02 klockan 22:09:00
 
När vi fick våra skoldatorer i höstas var fodralet för stort för min väska, ja i princip alla väskor. Så jag fick en inpuls och sprättade upp dragkedjan och använde den till att sy mig ett eget fodral. 
Som foder använde jag några lager tjocktröjor som jag sydde in som foder i ett lakanstyg. I den tunna kudden som blev sydde jag rutor, precis som på ett täcke. 
Tyget utanpå är från ett par byxor jag fann på loppis i somras som sorgligt nog inte passade. Och insidan är en stuvbit krossad sammet jag haft med mig sen jag var liten som mamma sydde gosedjur i. 
 
 
Material: Bommulstyg, krossad sammet, stickade tröjor, lakanstyg, band och dragkedja
Mått: 27x40cm
Arbetstid: ca 3h
Mönster: improviserat
 
 
Detta blir mitt också mitt bidrag till Monthly Makers. Temat för Februari var återbruk, vilket fodralet är utav. Jag gjorde ju inte fodralet utifrån temat som ni förstår, eftersom jag har använt det varje dag sedan den tidiga hösten. Passade på nu när saken var på tal. 
Månadens värd är bloggen Inspirami. Vad detta nu är för fint påhitt kan en läsa om på facebook eller här. 
 
Banden har kanske inte världens bästa funktion, bäst hade varit att sy fickor till datorns hörn. Men de är en fin prydnadsdetalj! 
 
Och dragkedjan den duger inte riktigt heller, har börjat gå sönder allaredan efter alla varv. En ska inte lita på dragkedjor i plast, eller på något annat i plast heller förresten. 
 
 
 
 
Ett mycket älskat och praktiskt fodral. Skulle kunna ha det som en kudde.